Half the Horizon


door Paul en Menno de Nooijer (film, fotografie), Jorrit Tamminga (compositie, elektronica),
Erik Bosgraaf (blokfluit) en Izhar Elias (gitaar).
Teksten door journalist/schrijver Matt Dings.

video
trailer Half the Horizon
Omroep Zeeland
Omroep Zeeland (korte versie)

recensies en interviews
PZC 2016
Leeuwarder Courant 2016
Brabants Dagblad 06-11-2014
VPRO gids, bijlage November Music
Omroep Zeeland
Omroep Zeeland

voorstellingen

10-19 juli 2016 Oerol 11u00/16u00
29 mei 2015 ‘t Beest Goes 20u00
20 maart 2015 Theater Kikker Utrecht (tijdens Holland Animation Film Festival)
19 maart 2015 Theater Kikker Utrecht (tijdens Holland Animation Film Festival)
10 maart 2015 19u30 Eye Amsterdam
7 december 2014 16u00 Eindhoven Natlab 
5 november 2014 20u00 Den Bosch Verkadefabriek (kleine zaal) 
31 oktober 2014 Theater de Wegwijzer Nieuw- en St. Joosland (try-out)

blog Matt Dings
http://mattdings.blogspot.nl/2014/11/half-horizon-kanker-volgens-paul-en.html
http://mattdings.blogspot.nl/2014/09/paul-de-nooijer-james-joyce-en-goudlokje.html
http://mattdings.blogspot.nl/2013/11/kunst-contra-kanker-paul-en-menno-de.html
http://mattdings.blogspot.nl/2012/05/somberheid-is-een-luxe-artikel.html

https://www.kanker.nl/organisaties/prostaatkankerstichting/5367-prostaatkanker-in-het-theater-eindhoven

Half The Horizon

Een storm steekt op in het hoofd van de man op het moment dat hij van de uroloog te horen krijgt dat hij prostaatkanker heeft. Vanaf dat moment buitelen herinneringen, toekomstillusies, dromen en werkelijkheid over elkaar heen.
Een poëtische reis door het leven vanaf geboorte tot dood.

Half The Horizon is een magisch-realistische voorstelling waarin de met prostaatkanker gediagnosticeerde kunstenaar Paul de Nooijer samen met zijn zoon Menno en vrienden Jorrit, Izhar en Erik vorm geeft aan zijn huidige conditie. Serieuze en lichtvoetige aspecten van Pauls leven komen in beeld en muziek voor het voetlicht. Onmiskenbaar verbonden met de unieke beeldtaal van Paul en Menno is de muziek van Jorrit Tamminga, uitgevoerd door de gelouterde musici Izhar Elias en Erik Bosgraaf.

Het werk van Paul en Menno de Nooijer bevindt zich op het snijvlak van fotografie, animatie, film en theater. Zij scheppen prachtige en soms confronterende illusies door hun beelden niet alleen op doek maar ook op mensen te projecteren. Door de klank van de muziekinstrumenten live te vervormen zet Jorrit Tamminga deze vervreemding door.

Paul en Menno de Nooijer (vader en zoon) vinden hun materiaal meestal dicht bij huis. Of zelfs in huis. Zo werd het karakteristieke Eindhovense pand waarin het gezin De Nooijer jarenlang woonde, tot in alle uithoeken in beeld gebracht en benut als decor voor fotowerken en films. Gezinsleden en huisvrienden vormden meestal de cast.

Ook in hun jongste productie Half the Horizon is de eigen biotoop bron van heel wat beeldmateriaal. Veel scènes werden gedraaid in het atelier van hun gezamenlijke Zeeuwse hoeve en in de riante tuin die de oude boerderij omgeeft en onder meer een lange laan met walnotenbomen omvat. Ook het onderwerp van Half the Horizon stamt uit hun eigen realiteit: Pauls prostaatkanker en de schaduwen die deze ziekte werpt over het (gezins)leven.

Kanker wordt doorgaans geassocieerd met misère en somberheid, maar Half the Horizon is allesbehalve een treurige voorstelling. Weliswaar komen er pijnlijke onderwerpen aan bod, zoals lustverlies, onbegrip en aftakeling, maar die blijken dan vaak weer te leiden tot absurde, groteske of hilarische situaties, zodat de toeschouwer heen en weer schiet tussen een huivering en een lach. De ondertoon is ook allerminst pessimistisch. Als het wintert, is de lente niet ver meer; de zwartste dag is misschien wel a perfect day.

“Voor mij lijkt de voorstelling op een boze, bizarre droom,” zegt Paul de Nooijer. “Zo ervaar ik mijn prostaatkanker ook. Ik zat laatst zó lang in een wachtkamer, dat ik me helemaal verloren voelde. Dat was tegelijkertijd ook grotesk. Net als toen mijn uroloog bij een diagnose het verkeerde dossier voor zich had. Als je zoiets opblaast en uitvergroot, wordt het surrealistisch. Dat doen wij voortdurend in ons werk. Het maakt de humor achter een probleem zichtbaar, en het probleem daarmee minder zwaar. Misschien is dat een vorm van bagatelliseren, maar ik vind weglachen ook wel gezond.”

Half the Horizon is een multimediaproject, dat gebruik maakt van beeld, woord, spel en klank. Op het podium worden Paul en Menno de Nooijer ondersteund door live muziek van de ervaren musici Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar), en Jorrit Tamminga (compositie en elektronica). Het script kwam tot stand in nauwe samenwerking met journalist en lotgenoot Matt Dings.

“Samenwerking met andere disciplines is heel inspirerend en ook motiverend,” aldus Paul de Nooijer. “Je komt dan beter vooruit en verbreedt je blikveld en je mogelijkheden. Met foto’s en films alléén bereik je bovendien maar een beperkt publiek, waar je ook nog eens nauwelijks contact mee hebt. Terwijl je een voorstelling juist voor publiek maakt.”

Jorrit Tamminga vult hem aan: “Ik vind het mooie van multimediaprojecten dat 1 + 1 tot 3 kan leiden. Dat je elkaars kracht versterkt, zodat je niet slechts aanvult, maar iets nieuws creëert. In ons geval betekent het, dat ik probeer mijn verhaal tegenover dat van Paul en Menno te stellen, als een contrapunt. Ze vormen wel een sterke inspiratiebron voor me. Wat me in hun werk aanspreekt, is dat het consequent verrassend en authentiek is. Ze maken beelden die je aan het denken zetten en die suggereren dat er diepte onder de oppervlakte schuilt. Hun werk roept ook vervreemding op. Dat absurde spreekt me aan. Daar kan ik in de muziek wel iets mee, bijvoorbeeld door onder scènes klanken te zetten, die je niet zou verwachten.”

“We maken drama,” rondt Paul de Nooijer af, “en toch is het geen zware kost. Tijdens de opnamen hebben we soms dubbel gelegen van de lach. Ik kan heel vrolijk zijn, hoor. Je moet niet langer dan een halve dag bij de pakken neerzitten. Zelfbeklag lost weinig op en je hebt jezelf en je omgeving er maar mee.”